Eminaj Dental Clinic kuron anomalitë e pozicionit për të promovuar konstituimin dhe zhvillimin e dhëmbëve dhe kockave të nofullës, falë aplikimit të pajisjeve moderne dentare, brenda gojës dhe absolutisht të padukshme nga jashtë.

Çfarë është Endodoncia?

Endodoncia merret me trajtimin e pulpës dentare dhe indeve përreth dhëmbit. Ky trajtim është i njohur edhe si trajtim i kanalit rrënjë. Trajtimi endodontik ose trajtimi i kanalit të rrënjës është një ndërhyrje që bëhet e domosdoshme kur pulpa është e përflakur për dëmtimin e shkaktuar nga trauma (e rëndë ose më e lehtë, por e përsëritur) që ka shkaktuar një thyerje ose copëtim ose çarje të thellë ose për dëmtime nga kariesi i thellë, nga rezultati i ndërhyrjet në dhëmb.

Pulpa dentare, e njohur gjerësisht si nervi i dhëmbit, është në të vërtetë një ind tepër i specializuar i përbërë nga mbaresa nervore, venat, arteriet dhe qelizat lidhëse. Kjo ind, në epokën e zhvillimit, ka funksionin e formimit të strukturës mbështetëse të kalcifikuar të dhëmbit. Pulpa tashmë është holluar, me funksionet e mbetura të ndjeshmërisë ndaj të ftohtit dhe hidratimit të dentinës, tek i rrituri kur mbaron rritja, mbetet e mbyllur në dhomën e pulpës dhe në kanalet rrënjë. Trajtimi endodontik kërkon një ose dy seanca, në varësi të dhëmbit dhe shkallës së ndotjes së pulpës. Falë ndihmës së anestezisë, terapia endodontike është pa dhimbje.

Si është një trajtim i kanalit rrënjë?

Së pari, endodontisti ynë – një mjek i specializuar në diagnostikimin, parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve dhe dëmtimeve të pulpës dentare – do të bëjë një rreze x të harkut për të mësuar rreth formës dhe shkallës së inflamacionit dhe për të vendosur për trajtimin më të përshtatshëm. Pas anestezisë, një dhëmb latex vendoset në dhëmb në mënyrë që asgjë të mos bjerë në dhëmb, madje as pështyma, dhe zona për t’u trajtuar mbetet e thatë. Në atë pikë, endodontisti do të heq indin e pulpës dhe do të pastrojë kanalet. Hapi tjetër në trajtimin e kanalit rrënjor përfshin mbushjen e secilit kanal me gutta-perka dhe një çimento vulosëse. Gutta-perka është biokompatibile, prandaj nuk shkakton ndonjë efekt në gojë. Stomatologu do të mbushë dhëmbin me një mbushje të përkohshme: në një seancë të dytë dhëmbi do të mbyllet ose me një mbushje të përhershme ose me një kurorë dentare artificiale.

Kur kërkohet terapia e kanalit rrënjë?

Ka simptoma të ndryshme që ju bëjnë të kuptoni kur keni nevojë për endodontikë:

  • formimi i një abscesi në rrënjën e ndjeshmërisë së zgjatur të dhëmbëve ndaj dhimbjeve të substancave të nxehta dhe të ftohta,
  • i vazhdueshëm ose gjatë mastikimit të dhëmbit Kur pulpa e dhëmbëve është e infektuar,
  • bakteret shumohen në tulin e dhomës dhe së bashku me tulin që vdes,
  • ato krijojnë një infeksion ose një absces, i cili është një qese plot qelb që formohet në rrënjën e dhëmbit. Nëse infeksioni përparon,
  • dhimbja dhe ënjtja mund të shtrihen në pjesë të tjera të fytyrës.

Sapo infeksioni të jetë eleminuar, dhëmbi i restauruar mund të kryejë normalisht funksionin mashtrues falë terapisë së kanalit. Eshtë e rëndësishme, megjithatë, të trajtohet me kujdes higjiena orale pas trajtimit endodontik.

Disa nga punet e bera ne klinikën tonë

Lini nje takim, plotësoni formen e meposhtme.

    document.getElementById( "ak_js_2" ).setAttribute( "value", ( new Date() ).getTime() );

    This post is also available in: English Italian