Paradontologjia

Kjo degë e stomatologjisë trajton problemet e periodontit (i quajtur ndryshe indi periodontal ose periodontal), pra strukturat e forta dhe të buta që mbështesin dhëmbët: mishrat e dhëmbëve, kocka alveolare, ligamenti periodontal dhe çimentoja radikulare.

Të gjithë këta elementë punojnë së bashku për të mbajtur dhëmbë të fiksuar dhe të qëndrueshëm në nofulla gjatë përtypjes. Periodontologjia, pra, merret me diagnozën, trajtimin mjekësor dhe gjithashtu parandalimin e sëmundjeve periodontale.

Gjatë ekzaminimit dentar, specialisti ekzaminon mishrat e dhëmbëve, kontrollon nëse ka ndodhur një recesion i mishit të dhëmbëve, kontrollon me sondë hapësirat periodontale, pra hapësirat midis dhëmbit dhe gingivës.

Sëmundjet parondontale

Midis sëmundjeve të trajtuara nga parodontologjia, periodontiti është sigurisht më seriozja dhe e rrezikshmja sepse mund të përparojë lehtësisht me kalimin e kohës dhe të shkaktojë probleme serioze që mund të çojnë në humbjen e dhëmbit dhe sëmundjet sistemike.

Kjo ndodh sepse infeksioni sulmon kockën që mbështet dhëmbët. Zhvillimi i kësaj sëmundje është shkaktuar nga përhapja e baktereve brenda gojës për shkak të higjienës së dobët orale, e cila fillimisht mund të shkaktojë inflamacion të mishit të dhëmbëve (gingivitit) i cili, nëse nuk trajtohet në kohë, mund të përfshijë indet themelore, duke shkaktuar rritjen e periodontitit .

Sëmundja mund të shkaktohet gjithashtu nga një tepricë e gurëve të dhëmbëve, procedura dentare që nuk janë kryer në mënyrë korrekte ose duke ndjekur sëmundje të tjera si pirja e duhanit, diabeti, mungesat e vitaminës C, etj. Nga hulumtimet e shumta shkencore ka dalë së fundmi se periodontiti mund të jetë gjithashtu për shkak të faktorëve të trashëguar, veçanërisht në format e tij më agresive.

Për fat të keq, kjo sëmundje, megjithë ashpërsinë e saj, ka tendencë të shfaqet me simptoma të lehta që bëjnë që njerëzit të mos e kuptojnë se e kanë.

Periodontologjia: Gingiviti

Gingiviti prek gingivën më të jashtme dhe ndodh me skuqjen e margjinës së gingivës, ënjtjen, skuqjen, gjakderdhjen dhe rritjen e vëllimit të gingivës. Ato janë të kthyeshme por mund t’i paraprijnë paradontontitit.

Periodontologjia: Periodontiti

Periodontiti është një grup sëmundjesh që shkatërrojnë indet mbështetëse të dhëmbëve. Klinikisht ato manifestohen me humbjen e sulmit të gingivave dhe kockave, formimin e xhepave dhe recesionet. Shkatërrimi i indeve mbështetëse të dhëmbëve në shumicën e rasteve është i pakthyeshëm. Periodontiti klasifikohet në:
– Periodontiti i fillimit të hershëm që zhvillohet në moshë të re;
– periodontiti i të rriturit që zhvillohet pas moshës 35 vjeç;
– periodontiti nekrotizues.

Simptomat e sëmundjeve periodontale

 • halitosis
 • recesioni gingival
 • gjakderdhje gingival
 • abscese dhe enjtje te mishrave te dhembeve
 • dhimbje dhe vështirësi gjatë përtypjes

Trajtimi dhe terapia e sëmundjeve periodontale

Metoda më moderne, moderne dhe efektive për trajtimin e paradontitit sot shmang qasjen kirurgjikale dhe në vend të kësaj zhvillohet përmes përdorimit të mikroskopit dhe lazerit periodontal.

Precizioni i mikroskopit kirurgjik bën të mundur trajtimin e rrënjëve të sëmura pa pasur nevojë të hapni mishrat, ndërsa lazeri eliminon menjëherë bakteret patogjene, të cilat gjenden në zona të periodontit që nuk mund të arrihen nga ilaçet (siç janë indet sfungjerore dhe kockat, pak e vaskularizuar).

Trajtime jo kirurgjikale të periodontologjisë për sëmundjen e mishit të dhëmbëve

Hapi i parë në trajtimin e parodontitit është një trajtim konservativ, jo kirurgjik. Ky trajtim konsiston në gërvishtjen dhe heqjen e pllakave dhe gurëve të dhëmbëve nga dhëmbët dhe sipërfaqet e dhëmbit nën mish, dhe më pas zbutjen e çdo vrazhdësie në rrënjë për të parandaluar që bakteret të bashkohen përsëri.

Pas këtij procesi, mishrat do të shërohen dhe do të reagojnë ndaj sipërfaqeve të shëndetshme dhe të pastra të dhëmbëve. Trajtimi parodontal jo kirurgjik ka kufizimet e tij. Kur nuk arrin shëndetin paradontal, operacioni mund të tregohet për të rivendosur shëndetin paradontal.

Trajtimet e kirurgjisë periodontale për sëmundjen e mishit të dhëmbëve

 • Reduktimi i xhepave parodontale: gurit i hiqet duke ngritur mishrat dhe më pas duke i pozicionuar ato ngjitur me dhëmbët.
 • Shartimi i kockave: fragmente të kockave të veta ose kockave sintetike ose kockave të dhuruara përdoren për të zëvendësuar kockën e shkatërruar. Shartimi do të lejojë rigjenerimin e kockave.
 • Transplantet e indeve të buta: përdoren për të përforcuar mishrat e dhëmbëve me një ind të shartuar, të marrë nga goja.
 • Rigjenerimi i indeve të drejtuara: stimulon rritjen e indeve të mishit të dhëmbëve dhe kockave. Një ind futet midis kockave dhe mishit të dhëmbëve duke lejuar që kocka dhe indi i mishit të rriten përsëri.
 • Kirurgjia e kockave: në rast të humbjes mesatare ose të avancuar të kockave. Kocka rreth dhëmbit riformësohet për të parandaluar rritjen e baktereve.

Lini nje takim, plotësoni formen e meposhtme.

  This post is also available in: English Italian